Wat kan jij doen aan die stijgende coronacijfers?

Naar aanleiding van de stijgende infectiecijfers in het ganse land en onze gemeente in het bijzonder, willen we graag aandacht vragen voor het volhouden van de maatregelen die de verspreiding van infectieziekten kunnen voorkomen. Denk daarbij niet enkel aan COVID-19, maar ook aan de griep en andere ‘banale’ luchtweginfecties.

Veel positieve tests, weinig ernstige gevallen

Veel mensen testen op dit moment positief op corona in het ganse land en in onze gemeente. Toch zijn er nauwelijks ernstige gevallen van COVID-19 bekend. Slechts een heel klein deel van de gevaccineerden belandt in het ziekenhuis. Dat komt ongetwijfeld door de succesvolle vaccinatiecampagne. Toch leert het verleden ons dat het aantal ziekenhuisopnames snel weer kan oplopen en dat willen we graag samen met jullie voorkomen.

Heb je luchtwegklachten? Blijf dan thuis en laat je testen!

Onze huisartsen merken momenteel dat veel mensen met luchtwegklachten toch nog gaan werken of afspreken met vrienden en familie. Ook de aandacht voor handhygiëne lijkt wat te verwateren. Ook al heeft de vaccinatie spectaculair effect, toch is het mogelijk dat er op deze manier nog verspreiding van het virus plaatsvindt. Met enkele kleine en gemakkelijk vol te houden maatregelen, kunnen we heel wat nieuwe infecties vermijden. We willen daarom vragen om hierin met zijn allen terug een tandje bij te steken.

  • Blijf bij symptomen die kunnen wijzen op COVID-19 meteen thuis en laat je testen. Ook als je gevaccineerd bent.
  • Een goede handhygiëne blijft belangrijk! Was je handen bij het buitengaan en binnenkomen en gebruik ontsmettende handgel waar het niet mogelijk is om met water en zeep te wassen
  • Laat je vaccineren tegen COVID-19 en ga ook zeker je derde dosis halen als je hiervoor uitgenodigd wordt. Je beschermt niet enkel jezelf, maar ook je omgeving.
  • Denk als risicopatiënt ook aan het vaccin tegen de griep en pneumokokken (longontsteking). Meer info via www.laatjevaccineren.be/andere-vaccinaties of via je arts.

“We staan voor het eerste klassieke infectieseizoen sinds de COVID-pandemie”, legt huisarts Steven Dekeye uit. “Meer dan ooit is gebleken dat we beter kunnen voorkomen dan genezen. De huisartsen van Merksplas willen dan ook samen met de inwoners van onze gemeente maximaal inzetten op de preventie van alle infecties die ons dit najaar parten kunnen spelen”.

Alvast bedankt voor jullie volgehouden engagement!

De huisartsen, de Gezondheidsraad en het gemeentebestuur van Merksplas

Geef een reactie