Merksplas maakt een zomerschool op de Kolonie

foto: © Kempens Landschap

De gemeente Merksplas organiseert gedurende de laatste twee weken van augustus zomerscholen. Die vinden plaats in het voormalige schooltje van Merksplas-Kolonie. Daar zijn nu de kantoren gevestigd van Sociale Huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen.

Unieke plek

foto: een klasje uit 1943. (Gevangenismuseum Merksplas)

Deze unieke locatie deed in het verleden al dienst als school: tot 1979 konden kinderen van het personeel dat op de Kolonie werkte hier naar school. Meer dan 40 jaar later zullen er dus terug kinderen les volgen en spelen op de ‘koeren’.

In kleine groepjes

Merksplas heeft een dossier ingediend voor de organisatie van vier zomerscholen. “Een zomerschool is een klasgroep van 10 tot 14 leerlingen,” legt Monique Quirynen uit: ”Omdat de groepen zo klein zijn, kunnen we maatwerk bieden voor elke leerling. We willen immers leerlingen bereiken die tijdens de coronamaatregelen een achterstand opliepen en nood hebben aan extra ondersteuning. Zo kunnen ze in september in de eigen klasgroep vlotter opnieuw doorstarten”.

foto: TeamvanMeer!

Met social distance

De directie, het personeel en het bestuur van Sociale Huisvestingsmaatschappij De Noorderkempen reageerden meteen enthousiast op het voorstel van de gemeente, zegt directeur Jan Van Hoeymissen:  “De klassen kunnen zodanig georganiseerd worden dat er geen contact is tussen onze medewerkers en de kinderen. Ook onze klanten kunnen nog altijd veilig langskomen. We zijn heel blij deel te kunnen uitmaken van dit mooie project. Zo kunnen we het gebouw een beetje zijn oorspronkelijke bestemming teruggeven”.

Kolonisten van de Kr8!

Het lokaal bestuur van Merksplas coördineert de zomerscholen samen met het Huis van het Kind, de Merksplasse basisscholen (Qworzó en VBS) en scholen uit het bijzonder onderwijs (Vibo de Ring en GIBLO Beerse). Het initiatief krijgt de naam ‘Kolonisten van de Kr8!’.

Het nieuwsje op RTV

foto: gemeente Merksplas

Geef een reactie