Merksplas kermis 2020 coronaveilig, hoe zit dat?

De kermis gaat ook dit jaar door. Dat gebeurt wel op een andere manier dan dat we hier in Merksplas gewoon zijn. Vele randactiviteiten zoals de vogelpik, het paaptoernooi, de kermiskwis en de kinderspelen kunnen niet doorgaan. Ook feesten tot in de vroege uurtjes is geen optie. De horeca moet verplicht om 01.00 uur de deuren sluiten.

Naar de kermis

De kermis is open op 3, 4, 5, 6 en 7 oktober en op 10 en 11 oktober.
Je kan er dan vanaf 12 uur terecht tot 21 uur.
Dit moet je doen:

 • Ontsmet je handen bij binnenkomst van de kermiszone en aan elke kraam.
 • +12 jaar? Dan is een mondmasker verplicht.
 • Hou altijd 1,5 meter afstand.
 • Voel je je ziek? Keer terug naar huis.
Klik op de foto om te vergroten.

Kermis wordt enkelrichting (rode route)

De kermis vind je zoals anders op het Kerkplein en de Markt. Dat worden allebei volledig afgebakende zones. Binnen elke zone moet je een mondmasker dragen.

De kermiszone op de markt kan je op vanuit de Leopoldstraat. Aan de ingang wordt iedereen geteld. Je moet dan ook – nadat je je handen ontsmette – de verplichte rode looproute volgen. De foorkramers waken over de veiligheid aan de kramen zoals de Vlaamse overheid dat voorschrijft. Je kan bij elke kraam je handen ontsmetten. Toch vragen we je om altijd voldoende afstand te houden en te veel drukte bij de kramen te vermijden.

Hetzelfde geldt voor de kermiszone aan het kerkplein. De in- en uitgang is ook via de Leopoldstraat. Je volgt de route tot aan de “rappe rups” en terug. Ook hier worden de bezoekers geteld om de veiligheid te garanderen. In beide zones geldt enkelrichtingsverkeer, zoals je op het plannetje hierboven kan zien.

Langs het kermisterrein (groene route)

Je kan altijd langsom het kermisterrein via de groene route. Zo hoef je het kermisterrein niet op als je naar de slager, de post, het gemeentehuis of naar de bakker moet. Ook de eetkramen van de kermis worden buiten de kermiszone opgesteld. Zo moet je het kermisterrein niet op als je een zak smoutebollen gaat halen. Ook de Kongo en De Mart liggen buiten de kermiszone en kan je via de groene route bereiken.

Iets gaan drinken

 • Vanaf de leeftijd van 12 jaar moet je verplicht een mondmasker dragen, behalve wanneer je aan tafel zit.
 • Per tafel moet 1 persoon zichzelf registreren.
 • Je moet zittend consumeren.
 • Maximum 10 personen per tafel.
 • Blijf aan je eigen tafel zitten.
 • VOL = VOL. Blijf niet aandringen als er geen plaats is. Vooraf reserveren is aangeraden.
 • Om 01.00 uur gaan de deuren onherroepelijk dicht

Aangepaste kermisprogramma’s

Aan de kermisprogramma’s werd grondig gesleuteld. Daarbij zal vooral minder bekend, lokaal talent voor muziek zorgen. Er zal nauwgezet op toegezien worden dat de horecaregels stipt worden nageleefd.

Terrassen op de rijbaan

Het gemeentebestuur zat met de horeca-uitbaters samen om te bekijken wat er wel en niet mogelijk was. De horecazaken mogen hun terrassen uitbreiden naar de straat toe. Van zaterdagmiddag tot zondagavond en op dinsdagnamiddag en -avond wordt het centrum van Merksplas volledig autovrij gemaakt.

Mondmaskerplicht in heel het dorp

Tijdens de openingsuren van de kermis en tot het sluitingsuur van de horeca (01.00 uur), moet je – als je ouder bent dan 12 – in de volledige autovrije zone, een mondmasker dragen: in de Schuttershofstraat, Leopoldstraat, Kerkstraat, Pastorijstraat en aan het rondpunt Stolwerk in de richting van Turnhout. Zo wordt ieders veiligheid verzekerd, en is het voor iedereen duidelijk wanneer je al dan niet je mondmasker moet dragen.

Op het kermisterrein is het dragen van een mondmasker sowieso verplicht. Als je een horecazaak bezoekt, gelden de regels van de horeca.

Leef de maatregelen na!

Het gemeentebestuur wil iedereen vragen om zijn verantwoordelijkheden te nemen in het naleven van deze regels. Zo kunnen onze Merksplasse kinderen van een veilige kermis genieten. De lokale horeca kan voor een aangepast en beperkt programma zorgen, zodat je ook als volwassene een beetje kermis kan vieren.

Meer info?

Heb je toch nog vragen? Dan kan je contact opnemen met de dienst communicatie van de gemeente op het nummer 014 63 94 50 of via info@merksplas.be.

Geef een reactie