Je laten vaccineren tegen COVID-19

Op maandag 5 januari startte België met het vaccineren van haar inwoners tegen het coronavirus. Het doel van het vaccineren is onszelf en de mensen rondom ons beschermen. Enkel op die manier kunnen we onze vrijheid herwinnen. In dit artikel leggen we je uit hoe onze overheid te werk zal gaan om zo’n 9 miljoen Belgen in te enten tegen het virus dat ons leven grotendeels op pauze zette.
Wie wordt er eerst gevaccineerd?
In het begin zullen er onvoldoende vaccins zijn om iedereen te vaccineren, maar het is wel de bedoeling dat iedereen de kans krijgt om zich te laten vaccineren. De doelstelling is om minstens 70% van de bevolking te vaccineren. Dan kunnen we spreken van “groepsimmuniteit”.
1. Bewoners van woonzorgcentra en zorgpersoneel
- Zij zullen vanaf januari/februari geleidelijk worden ingeënt.
- Na de woonzorgcentra komen de andere collectieve zorginstellingen en hun vrijwilligers aan bod.
- Vervolgens is het aan de zorgmedewerkers van de ziekenhuizen en de eerstelijnsgezondheidszorg.
- Ten slotte is het aan niet-medisch personeel van ziekenhuizen en zorginstellingen.
2. 65-plussers, risicopatiënten en essentiële beroepen
- In de tweede fase komen als eerste de 65-plussers aan bod.
- Daarop volgen de 45- tot 65-jarigen die onderliggende gezondheidsproblemen hebben.
- Mensen met essentiële beroepen krijgen in deze fase ook een vaccin. De lijst van essentiële beroepen moet nog opgemaakt worden.
3. Rest van de bevolking
- In de derde en laatste fase komt de rest van de bevolking aan de beurt. Ze gaan ervan uit dat er op dit moment heel veel vaccins van verschillende producenten beschikbaar zullen zijn die makkelijk te bewaren zijn. Dit maakt vaccinatie op grote schaal mogelijk.
Wanneer zal ik gevaccineerd worden?
- Er zal 7 dagen op 7 gevaccineerd worden via verschillende vaccinatiecentra in Vlaanderen. De eerstelijnszones zullen een belangrijke rol spelen bij het inenten van de brede bevolking.
- Je wordt persoonlijk uitgenodigd per brief, per sms of per e-mail.
- Daarna zal je je digitaal of telefonisch kunnen registreren.
- Past de voorgestelde dag je niet? Dan kan je een ander tijdstip kiezen.
- Wil je niet gevaccineerd worden? Dan kan je weigeren.
- Hieronder de vooropgestelde vaccinatietiming: :
- Op dit moment: de inwoners van welzijnscentra worden gevaccineerd
- Eind januari: het ziekenhuispersoneel en andere gezondheidswerkers komen aan de beurt.
- Half februari: de vaccinaties in alle woonzorgcentra worden afgerond. Bewoners en personeel van WZC’s hebben dan 2 prikjes gekregen.
- Vanaf maart: 65-plussers en risicopatiënten komen dan aan de beurt.
- April: de essentiële beroepen komen aan bod.
- Juni: dan volgt de rest van de volwassen bevolking. Volgens de huidige planning zou de vaccinatiecampagne tegen het einde van de zomer gedaan moeten zijn.
- Eind augustus – begin september: tegen dan zou iedereen gevaccineerd moeten zijn.
Let wel! De timing is afhankelijk van de levering van de vaccins en kan dus aangepast worden.

Waar zal ik gevaccineerd worden?
De brede bevolking van Merksplas zal gevaccineerd worden in de vroegere NAVO-hallen van Weelde-Statie in Ravels. Hoe zo’n vaccinatie ter plaatse in zijn werk gaat kan je op onderstaande afbeelding zien:

In 4 stappen naar het verlossende prikje:
- Onthaal: een onthaalmedewerker checkt je gegevens.
- Registratie: een verpleegkundige geeft je info over het vaccin, registreert je en jullie maken een afspraak voor de tweede inenting.
- Vaccinatie: een verpleegkundige vaccineert je.
- Opvolging: je mag een kwartiertje rusten onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn.
Nadat je gecontacteerd werd en een afspraak maakte voor je vaccinatie kan je op onderstaand adres terecht voor je prik:
NAVO-hallen Weelde-Statie
Geeneinde 54
2381 Weelde (Ravels)
Ik ben slecht te been. Hoe geraak ik in een vaccinatiecentrum?
Mobiele vaccinatieploegen komen je aan huis vaccineren als je niet meer mobiel of aan je bed gekluisterd bent.
Voor personen die nog wel voldoende goed te been zijn, maar bijvoorbeeld niet meer in staat zijn om met de auto te rijden, wordt een oplossing aangeboden. Meer info hierover volgt nog.
Waar kan ik me registreren om hulp te bieden in een vaccinatiecentrum?
Ben je een arts op rust, was je verpleegster of heb je een andere (medische) achtergrond en wil je medische of administratieve hulp bieden in een vaccinatiecentrum in je buurt?
Registreer je dan via het meldpunt van ELZ Kempenland. Zij bundelen alle aanvragen en nemen contact met je op.
Welke vaccins zijn er beschikbaar?
België maakte afspraken met 5 producenten van coronavaccins. Het eerste vaccin dat op de markt kwam is dat van Pfizer-BioNTech. Ook het vaccin van Moderna is ondertussen goedgekeurd voor gebruik binnen Europa.
Beide vaccins werken volgens het mRNA-principe en zijn voor meer dan 90% doeltreffend (volgens uitgevoerde studies). Van beide vaccins moet je telkens 2 dosissen krijgen om voldoende beschermd te zijn.
De andere vaccins zijn van AstraZeneca-Oxford, Johnson&Johnson (beiden in België verwacht vanaf maart-april) en CureVac (later verwacht). Enkel van het vaccin van Johnson&Johnson zou 1 prik voldoende bescherming bieden.
Waarom is jezelf laten vaccineren belangrijk?
Jezelf laten vaccineren is de belangrijkste troef die we in handen hebben om de coronapandemie achter ons te laten. Om terug op café te kunnen gaan, je voetbalteam te gaan aanmoedigen in het stadion, om terug te knuffelen met je (groot)ouders of om eens lekker uit de bol te gaan op de dansvloer. Door je te laten vaccineren kan je voorkomen dat je zelf ziek wordt, maar je beschermt er ook je medemensen mee. Personen die tot de risicogroep behoren of ouderen zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus. Door voldoende mensen te vaccineren geraakt de ganse gemeenschap beschermt en bouw je mee aan groepsimmuniteit.
Jezelf laten vaccineren is ook erg belangrijk voor onze zorgverleners. De voorbije maanden stond onze gezondheidszorg meermaals onder zware druk. Ziekenhuizen lagen overvol met mensen die besmet waren met het virus. Laat je dus vaccineren voor hen die altijd klaar staan voor jou.
Moet je een coronatest doen vooraleer je het vaccin krijgt?
Nee. Je moet niet getest worden op antistoffen. Het vaccin kan veilig toegediend worden, ook al ben je besmet zonder dat je het weet.
Moet mijn kind gevaccineerd worden?
In principe kunnen jongeren vanaf 16 jaar gevaccineerd worden met het Pfizer-vaccin. Op dit moment lopen er nog verschillende studies in jongere leeftijdsgroepen waarover binnenkort voldoende gegevens beschikbaar komen om een aanbeveling te kunnen maken over vaccinatie bij kinderen. Hoe dan ook zullen kinderen wellicht als laatste aan de beurt komen omdat ze er het minst vaak ziek van worden. Wanneer kinderen aan de beurt komen, hoopt de wetenschap om antwoorden te hebben op zaken die op dit moment nog onduidelijk zijn.
Ik heb last van allergie. Kan ik gevaccineerd worden?
Je krijgt beter geen vaccinatie als je ernstige allergische reacties hebt ontwikkeld op één van de bestanddelen van het vaccin. Je bespreekt dit best verder met je huisarts. Ook in de vaccinatiecentra zullen de nodige deskundigen aanwezig zijn om dit te beoordelen.
Ik ben zwanger of ik heb een kinderwens. Kan ik me laten vaccineren?
Er is nog onvoldoende bewijs of het veilig is om jezelf te laten vaccineren als je zwanger bent. Ben je zwanger? Dan zal je niet gevaccineerd worden.
Ook als je zwanger wil worden binnen de 3 maanden, wordt een vaccinatie afgeraden.
Ontdek je dat je zwanger bent nadat je een eerste prik kreeg, dan krijg je de tweede dosis pas nadat je bevallen bent. Bij vrouwen die borstvoeding geven zal de tweede vaccinatie ook pas plaatsvinden na de stopzetting van borstvoeding.
Mag ik me laten vaccineren als ik (chronisch) ziek ben?
- Bij milde ziektesymptomen laat je je toch best vaccineren.
- Ben je ernstig ziek of weet je dat je besmet bent met het coronavirus dan stel je je vaccinatie beter uit tot 2 weken na volledige genezing. Vraag raad aan je huisarts.
- Heb je een ernstige en langdurige ziekte, dan wordt vaccinatie tegen COVID-19 sterk aangeraden om je te beschermen tegen de ernstige ziekteverschijnselen van COVID-19.
Moet je je nog aan de maatregelen houden als je gevaccineerd bent?
Ook als je een vaccin kreeg moet je je aan de coronamaatregelen houden. De maatregelen kunnen we pas voorzichtig loslaten als 70% van de bevolking een vaccin kreeg.
Ik heb corona gehad. Moet ik me dan nog laten vaccineren?
Er zijn al vaak herinfecties vastgesteld bij personen die eerder al besmet raakten met het coronavirus. Nadat je besmet was, ben je slechts voor een beperkte periode immuun. Men verwacht dat de bescherming na vaccinatie langer zal duren dan na het doormaken van de ziekte, al wordt dat momenteel nog onderzocht.
Zullen de vaccins ook beschermen bij mutaties van het virus?
Virussen muteren meestal maar dat hoeft niet noodzakelijk een invloed te hebben op hoe goed een vaccin tegen een virus werkt. Sommige vaccins blijven jaren na hun ontwikkeling werkzaam en bieden langdurige bescherming tegen virussen. Denk dan aan vaccins tegen mazelen of rubella.
Aan de andere kant veranderen virusstammen voor ziekten zoals griep erg vaak waardoor de vaccinsamenstelling jaarlijks moet worden bijgewerkt om werkzaam te blijven.
De wetenschap zal blijven controleren of het coronavirus in de loop van de tijd verandert en of de vaccins mensen kunnen beschermen tegen infectie met nieuwe varianten.
Belangrijk. In Nederland staan man en vrouw op de naam van de man. In Belgie staat de echtgenote op haar meisjesnaam. Worden wij op verschillende data gevaccineerd of gaat dat same,
Beste Wim,
We wachten nog op veel antwoorden. Ook op jouw vraag kunnen we nog geen helder antwoord geven. We denken dat we er niet vanuit mogen gaan, dat mensen die op hetzelfde adres wonen, ook op dezelfde dag gevaccineerd zullen worden. Dat wordt momenteel nog bekeken.
Hopelijk kunnen we snel antwoorden geven.
Vriendelijke groeten.