Het coronacertificaat: antwoorden op jouw vragen.

Heb je reisplannen, dan kan je het coronacertificaat aanvragen om reizen binnen de EU gemakkelijker te maken. Hoe kom je eraan? Hoe werkt het juist? En waar kan je met die coronapas naartoe? Een antwoord op al je vragen hieronder.

Digitaal Coronacertificaat

Vanaf 1 juli kan je vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie op basis van het Europees digitaal coronacertificaat. Het certificaat zal vanaf 1 juli in alle EU-landen gebruikt worden en is het bewijs dat iemand 1 of 2 keer tegen corona werd gevaccineerd, de voorbije 72 uur negatief testte op corona of de voorbije 6 maanden de ziekte doormaakte.

Vlak na je vaccinatie beschikbaar

Een vaccinatiecertificaat is beschikbaar de ochtend nadat de vaccinatiecentra de gegevens hebben ingevoerd in de databank van Vaccinnet. Wanneer zij die gegevens invoeren, ligt niet vast. Meestal is dat nog de dag van de vaccinatie zelf, soms enkele dagen later. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig, te tellen vanaf de dag van de vaccinatie. 

Reizen is bewijzen

Sommige EU-lidstaten zullen een bewijs van volledige vaccinatie vragen van reizigers. In België ben je volledig gevaccineerd na het ontvangen van de laatste dosis van je vaccin. Dat is bij alle vaccins zo, behalve bij het Janssen-vaccin waarvan je maar 1 prik moet krijgen.

Herstelde personen die 1 dosis hebben gekregen van een vaccin dat normaal in 2 doses wordt toegediend, worden als volledig gevaccineerd beschouwd. Het herstelcertificaat dat je vindt in de app van CovidSafe tezamen met het certificaat van 1 vaccinatiedosis wordt in België gelijkgesteld met een volledige vaccinatie.

Het is niet mogelijk om via het vaccinatiecentrum of je gemeente een vaccinatiebewijs te verkrijgen. Ook het kaartje wat je krijgt bij het vaccinatiecentrum geldt niet als bewijs van vaccinatie.

CovidSafeBe-app

Zoek je een makkelijke manier om je coronacertificaten op te vragen en te raadplegen wanneer je ze nodig hebt? Dan kan je de CovidSafeBe-app gebruiken. De app is beschikbaar voor Android en Apple smartphone. Download de app en installeer hem op je smartphone. Met Itsme kan je je gegevens koppelen. Heb je dat gedaan, dan zal je zien dat je COVID-vaccinaties (max. 1 jaar oud) en je uitgevoerde PCR-tests (max. 180 dagen oud) in de app terug te vinden zijn.

Ben je op zoek naar het vaccinatiecertificaat of het verslag van de test die je je kind (>6 jaar) liet uitvoeren? Dan surf je naar e-Health.

Er ook een telefoonnummer waarop je een papieren document kunt aanvragen. Voor Vlaanderen is dat via het nummer 078 78 78 50.

Op reis gaan vóór 1 juli = testen of quarantaine

Vertrek je naar het buitenland, neem dan vooraf een kijkje op diplomatie.belgium.be. Per land kunnen de adviezen anders zijn. Tot 1 juli zal je een negatieve PCR test moeten kunnen voorleggen, ook al ben je volledig gevaccineerd. Je neemt hiervoor het best contact op met je huisarts die je zal doorverwijzen naar het testcentrum.

Twee gratis PCR-testen vanaf 1 juli

In de maanden juli, augustus en september kunnen kinderen tussen 6 en 17 jaar en volwassenen die zich nog niet volledig konden laten vaccineren, 2 gratis testen laten uitvoeren. Let op, kreeg je een uitnodiging tot vaccinatie, maar weigerde je die, dan zijn de tests voor eigen rekening. Op www.mijngezondheid.be kan je een gratis testcode aanvragen die 10 dagen geldig blijft. De test kan je onder andere laten afnemen in een testcentrum in je buurt.

Inhaalvaccinatie

Heb je er alles aan gedaan om je tweede afspraak voor vaccinatie na te komen, maar geraak je er écht niet? Dan kan je, nadat iedereen van de volwassen bevolking werd uitgenodigd een inhaalvaccinatie krijgen. Hoe en wanneer dit zal plaatsvinden, wordt momenteel volop uitgewerkt door het Agentschap Zorg en Gezondheid. Uiteraard hopen we natuurlijk dat je je vaccinatie laat voorgaan op je vakantie.

Geef een reactie