Contactonderzoek: let op het nummer dat jou belt

contactonderzoek

Vanaf deze week start het contactonderzoek op. Mensen die positief op corona testen, worden gebeld met de vraag met wie ze de voorbije dagen contact hadden. De contactonderzoekers bellen dan ook die mensen op met de melding dat ze in contact kwamen met een besmette persoon. Ze zullen daarbij niet aangeven met wie precies.

Kijk naar het telefoonnummer dat jou belt

Er zijn blijkbaar fraudeurs die je aan de telefoon proberen op te lichten. Hoe kan je weten dat je echt door contactonderzoekers wordt gebeld?

Kijk naar het telefoonnummer dat je opbelt. Dat is het vaste nummer 02 214 19 19. Je kan ook een sms krijgen van het nummer 8811. Als je dus opgebeld wordt door dat nummer, dan mag je er zeker van zijn dat het om officiële opspoorders gaat.

Je kan best die twee nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam ‘corona-opsporing’. Dan herken je het nummer meteen als je opgebeld zou worden.

De contactopsporing kent je

Als je positief testte en je wordt gebeld om te vragen met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon aan de andere kant van de lijn al bepaalde informatie over je hebben. De telefonist kreeg van je huisarts immers je naam, telefoonnummer en je geboortedatum. Het telefoontje zal ook kort na de test gebeuren.

Geen vragen over financiële gegevens

Je kunt ook veel afleiden uit de vragen die gesteld worden. Men zal je nooit vragen naar je bankgegevens of naar de momenten waarop je wel of niet thuis bent. Vind je de vragen raar en herken je het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op.

Geef een reactie