Nieuws

Burgemeester Frank Wilrycx: ‘Een zomer met meer vrijheid tegemoet’

De voorbije weken is ook onze gemeente zwaar getroffen door het Covid-19-virus. We zien dit aan de cijfers, die Sciensano elke dag publiceert, maar hebben dit vooral aan den lijve kunnen ondervinden in ons woonzorgcentrum ’t Binnenhof. Uit veelvuldig testen, bleek dat heel wat bewoners en personeelsleden drager waren van het virus. We moesten verschillende overlijdens betreuren, weliswaar niet allemaal te wijten aan corona. Heel wat families, kennissen en vrienden zijn hierdoor zwaar getroffen en ik zou hen langs deze weg, namens heel de gemeente, veel sterkte willen toewensen.

Intussen worden heel wat versoepelingen doorgevoerd. Bedrijven starten terug op, winkels gaan open, de school ontvangt opnieuw leerlingen en we kunnen terug heel wat buitenactiviteiten doen. Ook voor de bewoners van de instellingen zal de nieuwe bezoekregeling een verademing zijn.
De zomer ziet er ook hoopvoller uit dan enkele weken terug. Zeker de jeugd zal uitkijken naar de zomerkampen. We hopen dat de nationale veiligheidsraad ook andere sectoren, zoals de horeca, weldra een perspectief biedt.

Onze economie heeft deze heropstart nodig, maar ook wij kunnen niet zonder al die sociale contacten en ontmoetingen met vrienden en familie. Daarom is het belangrijk dat we de regels goed volgen. Het is niet eenvoudig en soms ben je de logica kwijt of zijn er interpretatiemogelijkheden. Een hele maatschappij terug opstarten met strakke en uniforme regels is echter niet mogelijk; daarvoor is ze te divers. Het is dan ook aan ons om dit met gezond verstand te benaderen en vooral oog te hebben voor de basisprincipes: probeer contact buiten je “bubbel” zo veel mogelijk te vermijden, hou afstand, en was je handen. Handig de spelregels omzeilen, daar is niemand mee gebaat.

Als we op een verantwoordelijke manier omgaan met de versoepelingen, zullen we hopelijk een zomer met meer vrijheid tegemoet gaan. Een zomer waarin we toch op vakantie kunnen, waar we een terrasje kunnen gaan doen of een hapje kunnen gaan eten, waar kinderen opnieuw met elkaar kunnen spelen en waar we mekaar weer kunnen bezoeken.

Ik zou jullie allen alvast willen bedanken voor de geleverde inspanningen en hoop samen met jullie op een verdere normalisering van ons leven.

Geef een reactie

Back to top button