Update na de Veiligheidsraad van 6 mei

update

Premier Sophie Wilmès lichtte net de laatste beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad toe. Een beknopt overzicht:

Vanaf zondag 10 mei mag elk gezin tot vier andere mensen ontvangen. Dat moeten altijd dezelfde vier mensen zijn. Die vier mogen alleen bij dat gezin op bezoek gaan. Ze moeten ook de sociale afstand bewaren, en liefst buiten afspreken. Er staat geen limiet op de afstand die je hievoor mag afleggen. Als er iemand ziek is, mag die uiteraard niet op bezoek komen of gaan.

Op 11 mei gaan de winkels opnieuw open. Per 10 m² wordt er één klant toegelaten. Die mag er max. 30 minuten verblijven.Voor de kleinste winkels gelden er uitzonderingen. Best draag je een mondmasker (‘sterk aangeraden’, maar niet verplicht), en het blijft verplicht om minstens 1,5 meter afstand te houden van elkaar.

Bezoek enkel winkels in de buurt en winkel alleen. Is het er te druk? Stel dan je winkelbezoek even uit. Kinderen jonger dan 18 en mensen die hulp nodig hebben, mogen begeleid winkelen.Ouderen, mensen met een beperking en zorgwerkers krijgen voorrang.

Het openbaar vervoer blijft voorbehouden voor mensen die geen ander middel hebben om zich te verplaatsen. Mondmaskers dragen blijft verplicht bij elke verplaatsing op openbaar vervoer (ook in stations en op haltes), in luchthavens en op scholen.

Restaurants, cafés en culturele centra blijven gesloten. Markten gaan nog niet open. Foodtrucks en andere kraampjes mogen evt. open met een toelating van de gemeente.

Sportwedstrijden worden zeker niet hervat voor 31 juli.

Geef een reactie