Maatregelen

Update 18 maart

Deze maatregelen gelden vanaf woensdagmiddag 18 maart tot en met 5 april. De situatie zal nog steeds dagelijks worden geëvalueerd en zal kunnen worden aangepast naargelang de evolutie ervan.

Verplicht thuis

Burgers zijn verplicht thuis te blijven om zoveel mogelijk contact buiten hun gezin te vermijden:

 • behalve om naar het werk te gaan;
 • behalve voor essentiële verplaatsingen (naar de dokter, voedingswinkels, het postkantoor, de bank, de apotheek, om te tanken of om mensen in nood te helpen);
 • lichaamsbeweging in de buitenlucht is toegestaan en zelfs aanbevolen. Dit kan met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen en met een vriend. Uitstapjes met gezinsleden die onder hetzelfde dak wonen zijn toegestaan. Het is belangrijk om een redelijke afstand te bewaren.
 • samenscholingen zijn niet toegestaan.

Bedrijven

Bedrijven zijn – ongeacht hun omvang – verplicht om telewerk te organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is, zonder uitzondering.

Voor degenen voor wie deze organisatie niet mogelijk is, zal de social distancing strikt worden gerespecteerd. Deze regel geldt zowel voor de uitoefening van het werk als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als het voor bedrijven onmogelijk is om aan deze verplichtingen te voldoen, moeten zij hun deuren sluiten.

Als de autoriteiten vaststellen dat de social distancing-maatregelen niet worden nageleefd, wordt de onderneming in eerste instantie een zware boete opgelegd; in geval van niet-naleving na de sanctie zal de onderneming moeten sluiten.

Deze bepalingen zijn niet van toepassing op de cruciale sectoren en essentiële diensten. Die zullen er echter voor moeten zorgen dat de regels inzake social distancing in de mate van het mogelijke in acht worden genomen.

Niet-essentiële winkels

Niet-essentiële winkels en handelszaken blijven gesloten, met uitzondering van voedingswinkels, apotheken, dierenvoedingswinkels en krantenwinkels.

Daarnaast zal de toegang tot supermarkten worden gereguleerd, met een beperking tot een specifiek aantal klanten (1 persoon per 10m² en een maximale aanwezigheid van 30 minuten).

Cafés moeten hun terrasmeubilair verplicht binnen zetten.

Nachtwinkels mogen tot 22 uur open blijven, met inachtneming van de instructies op het vlak van social distancing.

Wat kappers betreft, wordt per kapsalon één klant tegelijk toegelaten.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer moet zodanig worden georganiseerd dat social distancing kan worden gegarandeerd.

Reizen

Reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd, worden tot en met 5 april verboden.

Buiten

 • Speeltuinen, skateparken gesloten en groepsactiviteiten verboden
 • Om het coronavirus niet verder te verspreiden, zijn op overheidsbevel alle speeltuinen en buurtspeeltuintjes gesloten. Ook alle groepsactiviteiten (o.a. fietstochten en wandelingen) zijn verboden.

Activiteiten in groepsverband

Verder zijn er ook richtlijnen over activiteiten in groepsverband en in een bos of natuurgebied.

 • Met een groep mensen afspreken om samen te gaan wandelen, skaten of een fietstocht te maken is verboden.
 • In het bos of een natuurgebied
  • ga wandelen in gezinsverband of alleen, vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
  • als het te druk is in het bos of natuurgebied, zodat je de afstandsregels (minimaal 2 meter afstand van mensen die niet tot jouw gezin behoren) niet strikt kan naleven doe je er beter aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
  • blijf op de paden, het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig.
  • begeef je niet in bossen en natuurgebieden die publiek niet toegankelijk zijn.niet toegankelijk zijn.

Geef een reactie

Back to top button