openbaar vervoer

De Lijn en de NMBS nemen verschillende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Net zoals elders, is voldoende afstand van groot belang. Allebei pastten ze ook hun dienstregeling aan. Hier vind je een overzicht van de belangrijkste maatregelen.

Met de bus

  • is er een aangepaste dienstregeling. Die vind je terug in de routeplanner.
  • mag er maar een beperkt aantal reizigers per bus mee. Als je de bus neemt, verdeel je je over het voertuig en ga je niet naast elkaar zitten of staan. Zo zit er telkens een zetel tussen elke reiziger, en hou je 1,5 meter afstand van elkaar.
  • moet je achteraan opstappen. Vooraan opstappen is niet mogelijk.
  • kan je niet langer cash betalen. Je koopt een ticket online of gebruikt je abonnement of Lijnkaart. De Lijn blijft dagelijks de bezetting op de voertuigen en het aantal zieke medewerkers monitoren. Op die manier kunnen ze snel extra maatregelen doorvoeren indien nodig.

Reizen met de trein

De NMBS hanteert een ‘Treindienst van Nationaal Belang’ in. Dat treinaanbod voorziet een maximale samenstelling van de treinen om de afstand tussen reizigers zo groot mogelijk te houden. Je kan nog altijd je ticket aan het loket kopen, maar je kunt niet cash betalen. Je schaft best je ticket online aan of betaalt met de bankkaart.

Gebruik het openbaar vervoer enkel voor essentiële verplaatsingen, bijvoorbeeld om naar je werk te gaan. Denk aan jezelf, je medereizigers en de werknemers als je het openbaar vervoer neemt. Houd rekening met de maatregelen en zorg voor elkaar.

Geef een reactie