Nieuwjaarke zoete dit jaar zonder koude voeten

In overleg met de burgemeesters van de provincie Antwerpen besliste Cathy Berx vandaag om het traditionele Nieuwjaar- en Driekoningenzingen dit jaar niet toe te laten. Er is te veel kans op besmettingen en samenscholingen wat een negatieve impact kan hebben op de coronacijfers.

Jarenlange traditie

In Merksplas gaan op 31 december jaarlijks honderden kinderen de straat op om Nieuwjaarke zoete te gaan zingen of te gaan Hanzen. Zo brengen ze op hun eigen, vaak creatieve manier nieuwjaarswensen over aan de inwoners en lokale middenstanders van ons dorp. In ruil daarvoor krijgen ze dan een leuke attentie in de vorm van snoep, gadgets of geld.

Kans op besmettingen

Dat kan dit jaar door corona helaas niet plaatsvinden. Er was al een verbod op huis-aan-huis verkoop. Het zou dus niet logisch zijn om dit grootschalige evenement te laten doorgaan. Het is natuurlijk niet de bedoeling om mensen aan de deur een goede gezondheid te wensen en ze tegelijkertijd mogelijks te besmetten met het virus.

Ook kleinere kinderen die nog niet alleen de straat op kunnen, worden vaak vergezeld door ouders en/of vrienden. Op die manier kunnen er samenscholingen ontstaan als je andere bekenden op straat tegenkomt.

Ook geen Driekoningenzingen

Naast Nieuwjaarke zoete en Hanzen is het ook verboden om Driekoningen te gaan zingen. Dat wordt gedaan op 6 januari.

Geef een reactie