Maatregelen

Nieuwe maatregelen vrijetijdsbesteding en hoger onderwijs: “Enkel ploeg van 11 miljoen Belgen kan dit virus stoppen.”

Zoals vorige week werd aangekondigd, kwam het Overlegcomité samen om nieuwe maatregelen rond vrijetijdsbesteding af te kondigen. 

De maatregelen gaan in op het moment van publicatie op vrijdag 23 oktober 2020 en gelden tot en met 19 november 2020. Na 2 weken vindt er een evaluatie plaats.

Sport

Alle professionele sportwedstrijden, binnen of buiten verlopen zonder publiek. Amateurwedstrijden worden volledig opgeschort voor +18-jarigen.

Jeugdwedstrijden voor jongeren tot 18 jaar blijven toegelaten, maar er mag maar één ouder per gezin aanwezig zijn tijdens de wedstrijd.

Trainingen in openlucht blijven toegelaten.

Trainingen indoor kunnen voor +12-jarigen enkel wanneer de afstand van 1,5 m gegarandeerd kan worden.

Jeugdverenigingen

Voor kinderen die jonger zijn dan 12 jaar kan alles doorgaan zoals gepland. Voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar kunnen alleen buitenactiviteiten doorgaan, met mondmasker.

Kampen kunnen niet plaatsvinden voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar. Tijdens de herfstvakantie zijn hier een paar uitzonderingen op:

 • Jeugdkampen -12-jarigen: geen beperkingen;
 • Jeugdkampen 12-14-jarigen: kunnen doorgaan, als ze minstens vier keer samen overnachten.

Hoger onderwijs

In alle klaslokalen van het hoger onderwijs mag er maar een bezettingsgraad zijn van 20%. In aula’s waar 50 personen kunnen zitten, mogen dus maar 10 personen aanwezig zijn.

Enige uitzondering hierop zijn eerstejaars. Zij mogen 50% van de plaatsen in de klaslokalen bezetten. In aula’s waar 50 personen kunnen zitten, kunnen dus 25 eerstejaarsstudenten de lessen op school bijwonen.

Alle studenten van het hoger onderwijs moeten tijdens de lessen verplicht een mondmasker dragen.

(Indoor) culturele evenementen

De uitzonderingsmaatregelen voor bioscopen, theaterzalen of andere culturele evenementen, waarbij indoor meer dan 200 personen een voorstelling konden bijwonen, worden afgeschaft. Daarvoor gelden nu de volgende regels:

 • Wanneer er voldoende garanties zijn voor een coronaproof organisatie van een evenement, met 1,5 meter-regel en met mondmasker mogen 200 personen een evenement bijwonen.
 • Als dat niet kan, wordt het maximumaantal bezoekers gelimiteerd op 40 personen.

Openbaar vervoer

De capaciteit van het openbaar vervoer wordt verder geoptimaliseerd, zodat ook tijdens de spitsuren in bepaalde steden crowding kan vermeden worden op trams, bussen en treinen.

Pretparken en dierentuinen

Pretparken moeten voorlopig sluiten.

Dierentuinen mogen openblijven maar moeten indoor ruimtes, zoals bijvoorbeeld een aquarium, sluiten. Het aanbieden en nuttigen van dranken is verboden.

Telewerken

Telewerken blijft de norm.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Maatregelen die al gelden sinds maandag 19 oktober

Bovenstaande maatregelen zijn een aanvulling op de maatregelen die op maandag 19 oktober zijn ingegaan. Hierover verscheen vorige week al een bericht, maar we geven ze hieronder toch nog even met je mee:

 • Beperk je nauwe (knuffel)contacten tot maximum 1 persoon;
 • Privésamenkomsten zijn beperkt tot 4 personen per 2 weken, mét mondmasker en op afstand;
 • Samenscholingen (op openbaar domein) zijn beperkt tot maximum 4 personen, mét mondmasker en op afstand:
 • Markten en kermissen blijven open, maar nuttigen van drank en voedsel op die plekken is verboden. Rommelmarkten zijn verboden;
 • Cafés en restaurants zijn gesloten, hotels blijven open, koffietafels voor uitvaarten kunnen doorgaan tot maximum 40 personen;
 • Nachtwinkels sluiten om 22.00 uur, verkoop van alcoholische dranken is verboden na 20.00 uur;
 • Er geldt een nachtklok tussen 00.00 – 05.00, behalve voor noodzakelijke verplaatsingen.

 

Geef een reactie

Back to top button