Nieuwe maatregelen: “Een stap terug om weer vooruit te kunnen”.

Vrijdag 16 oktober zat het Overlegcomité samen om de coronacijfers te bespreken. Premier Alexander De Croo (Open VLD) stak meteen van wal: “We hebben vandaag één taak en dat is om de cijfers naar beneden te krijgen. We zetten nu een stap terug om daarna sterker en allemaal samen opnieuw een stap vooruit te kunnen zetten. Zonder gezondheid geen vrijheid, geen geluk en geen leven.” klonk het.

De maatregelen gaan in op maandag 19 oktober voor een periode van 4 weken.

Sociale contacten weer beperkt

Onze sociale contacten worden verder beperkt. Elk persoon mag nog maximaal 1 nauw (knuffel)contact hebben. Thuis mag je nog maximum 4 personen ontvangen. Met mondmasker en op afstand. Het moet gedurende 2 weken wel om dezelfde personen gaan.

Horeca moet maand dicht

De horeca moet 1 maand dicht. Na twee weken is er een evaluatiemoment. Horecazaken die take-away gerechten willen aanbieden, mogen dat nu ook weer opnieuw doen. Gerechten moeten wel voor 22.00 uur afgehaald worden. Er komt een pakket aan steunmaatregelen om de getroffen horecasector te helpen overleven.

Hotels kunnen wel openblijven.

Koffietafels na een begrafenis kunnen ook nog, maar wel met maximum 40 personen.

Nachtklok

Er wordt ook een avondklok ingesteld tussen 00.00 en 05.00 uur ’s ochtends. Enkel wie een geldige reden heeft om zich buiten deze uren in het openbaar te begeven (voor bv. werk of een andere dringende essentiële verplaatsing) mag dat.

Verbod op verkoop alcohol

Na 20.00 uur mag er geen alcohol meer verkocht worden. Ook nachtwinkels moeten om 22.00 uur de deuren sluiten.

Markten

Rommelmarkten en kerstmarkten mogen niet meer. Kleine kermissen en markten waar voedingsproducten verkocht worden, kunnen nog wel.

Telewerken

Telewerken wordt opnieuw de regel. Dat doen ze om de “trafiek” aan personen zoveel mogelijk te beperken. In sectoren waar telewerk niet mogelijk is, moet er in de meest veilige omstandigheden gewerkt kunnen worden.

Barometer volgt later

De protocollen voor cultuur en sport zullen in de loop van volgende week herbekeken worden. De geldende protocollen blijven van toepassing. Streefdoel is om deze tegen eind volgende week aan te passen. Deze protocollen zullen een belangrijke tool zijn om later over te gaan naar het systeem met de barometer. Momenteel wordt hier de laatste hand aan gelegd.

Sectoren waarvoor geen protocollen beschikbaar zijn, kunnen nog doorgaan met een maximum van 40 personen.

Ziekenhuizen naar fase 1B

Op maandag 26 oktober moeten alle ziekenhuizen overgaan op fase 1B. Dat wil zeggen dat de helft van de bedden op elke afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis, voorbehouden moeten zijn voor mensen met COVID-19. Dat doen ze om het snel stijgend aantal ziekenhuisopnames de baas te kunnen blijven.

 

Geef een reactie