Maatregelen op bussen en trams van De Lijn

Het coronavirus zal nog wel even onder ons zijn. Daarom is het zo belangrijk dat we zorg voor elkaar dragen en ons houden aan de verstrengde maatregelen. Alleen als we allemaal ons best doen, komen we deze crisis vlot en veilig door. Maar wat betekenen die nieuwe maatregelen nu precies voor je verplaatsing met bus of tram?

Mondmaskers zijn cruciaal

Mondmaskers spelen een cruciale rol. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan ben je verplicht om ze te dragen in alle stations, aan haltes en op bus en tram. Wanneer het dragen van een masker of van een alternatief in stof niet mogelijk is omwille van medische redenen, mag een gelaatsscherm worden gebruikt.

Lijncontroleurs kunnen boete geven

Vanaf 12 november zullen lijncontroleurs controleren of iedereen zich hieraan houdt. Tot nu was dit alleen een bevoegdheid van de politie. Draag je je mondmasker niet of niet correct? Dan riskeer je een boete van 250 euro, hetzelfde bedrag als boetes van de politie. Lijncontroleurs dragen uiteraard steeds de nodige beschermingsmiddelen.

Chauffeurs niet altijd met mondmasker

Zolang chauffeurs in een afgesloten stuurpost zitten, en dus voldoende afstand van je houden, moeten ze geen mondmasker dragen. Dat besloot de overheid (artikel 4 van het ministerieel besluit van 23 maart 2020). De Lijn vraagt hen wel om het goede voorbeeld te geven en hun neus en mond zoveel mogelijk te bedekken.

Hou maximaal afstand

Probeer zoveel mogelijk om maximaal afstand te houden aan haltes, in stations en op de voertuigen. Op- en afstappen gebeurt in het midden of achteraan het voertuig.

Maar ga zeker ook te voet of spring op de fiets, en vermijd de spitsuren als het kan. Zo blijft er, letterlijk, meer ruimte over voor wie ons ‘t hardst nodig heeft.

Samenwerking met autocars 

Bij de start van het nieuwe schooljaar werd het drukker op bussen en trams. De Lijn deed er alles aan om je vlot en veilig op je bestemming te krijgen. Zo werd in september al de maximale vervoercapaciteit ingezet en werden de rittenschema’s herbekeken. Helaas bleek dit op vele plaatsen onvoldoende.

Daarom besloot minister Lydia Peeters om een samenwerking met autocarbedrijven op te zetten. Deze samenwerking startte op maandag 5 oktober. Vanaf dan reden privébussen achter de lijnbussen, ze volgen dus dezelfde route en stoppen aan dezelfde haltes. Pas als het op lijnvoertuigen druk begint te worden, neem je een autocar. Je herkent ze gemakkelijk aan het label ‘versterkte rit’.

Aangepaste dienstregeling tijdens herfstvakantie

De herfstvakantie werd een week verlengd. Daarom rijden lijnbussen en trams tot en met 15 november volgens vakantiedienstregeling. Op zaterdag en zondag geldt de gebruikelijke zaterdag/zondagregeling. De extra ritten met autocars rijden in deze periode niet.

Nog meer extra ritten na de herfstvakantie

Van 16 november tot en met 13 december rijden lijnbussen en trams volgens de gewone dienstregeling. Dit geldt voor het gewone aanbod én voor het leerlingenvervoer voor het buitengewoon onderwijs. Om maximale afstand te garanderen, kan je dan ook weer rekenen op de extra ritten met voertuigen van De Lijn en met autocars. Meer nog, er komen zelfs 218 extra autocars bij. Dat brengt het totaal op 429 autocars, goed voor ruim 850 extra ritten.

Geef een reactie