Dit besliste het Overlegcomité op 22 januari

Vandaag zat het Overlegcomité samen om de coronacijfers te bespreken. Ondanks het feit dat de cijfers in ons land niet slecht zijn, kunnen we nog niet op versoepelingen rekenen. Enkele belangrijke zaken die aan bod kwamen richten zich vooral op de aankomende krokusvakantie. Als mensen reizen, reist het virus mee.

Blijf de bestaande maatregelen volgen

Premier De Croo (Open-VLD) bedankte iedereen om zijn inzet. Dankzij de inspanningen van iedereen, kunnen we vandaag vaststellen dat de situatie in ons land veel beter is dan de meeste landen in Europa. Hij haalt wel aan dat het nog steeds erg belangrijk is om de bestaande maatregelen te blijven volgen en zo een derde golf te vermijden.

Onderwijs

 • Er komt geen algemene mondmaskerplicht voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Enkel wanneer een kind of leerkracht binnen een klasgroep besmet is, of in quarantaine moet, zullen zowel leerlingen als leerkrachten voor 14 dagen een mondmasker moeten dragen op school.
 • Er komt geen verlenging van de krokusvakantie. Vanaf 8 februari zullen leerlingen van het gewoon secundair onderwijs een week afstandsonderwijs moeten volgen.

Reizen

 • Tijdens de kerstvakantie gingen meer dan 160.000 landgenoten op reis. Dat scenario wil men tijdens de krokusvakantie absoluut vermijden.
 • Daarom komt er zoals verwacht een verbod op niet-essentiële reizen van en naar ons land. Dat verbod geldt van 27 januari tot 1 maart 2021. Op skivakantie gaan of naar de zon trekken zit er dus niet in.
 • De reizen die wel essentieel zijn, worden onderverdeeld in 6 categorieën:
 1. Dwingende gezinsredenen: bezoeken van je echtgenoot, lief, voor co-ouderschap of voor een begrafenis of huwelijk van iemand in de eerste of tweede graad.
 2. Humanitaire redenen: verplaatsingen omwille van medische redenen, bijstand aan een oudere, minderjarige, kwetsbare persoon of een persoon met een beperking.
 3. Studieredenen: reizen van leerlingen, studenten en stagiairs die in het kader van hun opleiding een uitwisseling volgen.
 4. Inwoners van grensregio’s: verplaatsingen als onderdeel van het dagdagelijks leven en voor activiteiten die ook in België zijn toegelaten.
 5. Professionele redenen: voor beroepssporters, professionals in de cultuursector, journalisten, en werknemers van internationale organisaties.
 6. Divers: verhuizen, zorg voor dieren, verplaatsingen in het kader van juridische verplichtingen, dringende herstellingen aan een voertuig worden ook als essentieel beschouwd.
 • Wie zich toch vanuit en naar België verplaatst, moet in het bezit zijn van een verklaring op eer.
 • Van de verklaring op eer is een afdrukbare versie en een digitale versie beschikbaar.
 • Mensen die niet in België wonen, moeten bij binnenkomst een negatieve test kunnen voorleggen. Ook bij aankomst in België worden ze best nogmaals getest.
 • Vanaf maandag 25 januari moeten alle reizigers die terugkeren uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika verplicht 10 dagen in quarantaine met een test op dag 1 en dag 7.

Verlenging van de isolatieduur

Iemand die in isolatie moet, is effectief besmet met het virus en is er eventueel ook ziek van. Dat wil dus zeggen dat er een positieve coronatest werd afgenomen.

 • De isolatieduur is wordt verlengd van 7 naar 10 dagen.
 • Dat doen ze om de besmettelijkere Britse variant, die op dit moment rondgaat in ons land, in te dijken.
 • Ze willen ook (nog) meer gaan testen om deze Britse variant nog meer in kaart te brengen en (lokaal) te kunnen bestrijden.

Dit is niet hetzelfde als quarantaine. Je moet in quarantaine wanneer je terugkeert uit het buitenland of met iemand in contact kwam die besmet is.

 • Dan moet je 10 dagen in quarantaine. Die duur kan worden ingekort als je je na dag 7 laat testen. Test je na dag 7 negatief, dan mag je de quarantaine verlaten.

Niet medische contactberoepen

 • Er werd eindelijk perspectief gegeven aan kappers en schoonheidssalons. Zij mogen waarschijnlijk terug openen op 13 februari, al wordt dat pas op het Overlegcomité van 5 februari definitief beslist.
 • Indien ze mogen heropenen, zal dat onder strenge maatregelen moeten gebeuren.
 • Zo mag er bijvoorbeeld maar 1 klant tegelijk in de kapperszaak binnen. Andere klanten moeten buiten wachten.

Vakantie- en dierenparken

 • Een evaluatie van deze sector staat ook gepland voor het Overlegcomité van 5 februari. Wellicht worden er dan perspectieven geboden wanneer dierentuinen en vakantieparken terug kunnen openen.

Geef een reactie