De regel van 4 vanaf zondag: uitgelegd

regel van 4

Je mag vanaf zondag 10 mei vier mensen thuis ontvangen, op anderhalve meter afstand en telkens dezelfde mensen, maar probeer daarbij zo weinig mogelijk huishoudens met elkaar in contact te brengen. De voorwaarden zijn streng.

Regel van 4

  • Een huishouden (ongeacht de grootte) mag vanaf zondag 10 mei tot vier personen ontvangen. Een huishouden zijn mensen die samen onder hetzelfde dak wonen.
  • Het gaat altijd om dezelfde vier personen en die vier maken al dan niet deel uit van eenzelfde huishouden
  • Je kiest deze vier personen als huishouden en niet als individu. Bijvoorbeeld: als het hele huishouden ervoor kiest om de grootouders te zien, dan kan je als dochter nog niet je vrienden uitnodigen.
  • Van zodra iemand van een huishouden ergens op bezoek gaat, beslist die dus voor heel zijn huishouden wie ze de komende weken extra kunnen bezoeken.
  • De leden van die nieuwe sociale bubbel mogen thuis geen andere personen ontvangen. Ook mogen ze niet door andere personen ontvangen worden.
  • De nodige fysieke afstand (1,5 meter) moet iedereen altijd aanhouden. Als je een terras of tuin hebt, spreek je best buiten af. Er is uiteraard geen bezoek mogelijk als iemand van die personen ziek is.

Moet dat in de buurt zijn?

Nee, je mag je daarvoor met je huishouden verplaatsen in België. Maar het is niet de bedoeling om er een (toeristische) daguitstap van te maken.

Mag ik als grootouder mijn kleinkinderen zien?

Dat kan, maar

  • dan gaan jullie allemaal (grootouders,(klein) kinderen) ermee akkoord om dan enkel elkaar nog te zien de volgende tijd. Samen maak je zo immers een nieuwe sociale bubbel. Dan beperk je samen de verspreiding van het virus. Je kan daardoor dus je andere (klein)kinderen niet ontmoeten.
  • Het is nog niet de bedoeling dat grootouders op hun kleinkinderen passen.

Wat met mijn twee vrienden waarmee ik ga sporten?

Je mocht vroeger al alleen of in het gezelschap van personen die onder hetzelfde dak wonen met twee extra vrienden sporten (bijv. samen gaan fietsen of wandelen). Dat kan natuurlijk nog altijd.

Die vrienden tel je niet mee in deze Regel van vier. Je kan dus bijvoorbeeld gaan wandelen met altijd twee dezelfde vrienden (met respect voor de fysieke afstand) en thuis vier andere, maar altijd dezelfde mensen ontvangen (bijv. de ouders).

Meer uitleg nodig?

Die vind je bijvoorbeeld op

Geef een reactie