De maatregelen die gelden vanaf 27 augustus

mondmasker

Enkele weken geleden kondigde Antwerps gouverneur Cathy Berx verstrengde maatregelen af voor de provincie Antwerpen. Hiermee wilde ze het aantal besmettingen zo snel mogelijk naar beneden krijgen. De maatregelen waren 4 weken geldig, tot donderdag 27 augustus.

Opnieuw de federale maatregelen

Cathy Berx vertelde op een persconferentie dat de epidemiologische toestand in de provincie Antwerpen enorm verbeterd is. Daarom is het niet langer noodzakelijk om van de federale maatregelen af te wijken. We lijsten de belangrijkste hieronder nog eens voor je op.

Blijf de zes “gouden regels” toepassen

Het dragen van een mondmasker is slechts een aanvullende bescherming die mensen niet vrijstelt van het toepassen van de zes “gouden regels”:

 • Pas hygiënemaatregelen toe, zoals het regelmatig wassen van de handen;
 • Stimuleer activiteiten in de buitenlucht;
 • Besteed speciale aandacht aan kwetsbare groepen;
 • Houd zoveel mogelijk een veiligheidsafstand van 1,5m aan;
 • Beperk je nauwe contacten (uw huishouden + 5 personen);
 • Beperk de omvang van bijeenkomsten (10 personen).

Mondmaskerplicht

Je bent vanaf 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen:

 • op het openbaar vervoer en in elk gebouw waar je het openbaar vervoer kan nemen;
 • op markten en kermissen;
 • bij het betreden van een horecazaak. Je moet je mondmasker ook dragen wanneer je naar het toilet gaat;
 • in winkels;
 • op plaatsen waar veel volk is;
 • in bioscopen, theater-, concert-, en conferentiezalen, auditoria, gebedshuizen en bezinningsplaatsen, musea en bibliotheken;
 • in alle publiek toegankelijke delen van openbare gebouwen;
 • bij erediensten en ceremonies (geboorte, doop, huwelijk, begrafenis)
 • bij evenementen.

In andere situaties wordt het dragen van een mondmasker sterk aangeraden.

Het is toegelaten om een gelaatsscherm te dragen wanneer het medisch niet mogelijk is een mondmasker te dragen. Je moet dan wel een medisch attest kunnen voorleggen.

Sociale bubbels 

Elke gezinsbubbel mag met 5 extra personen nauw contact hebben. Hierin zijn kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen.

Familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Hier moet je wel de social distance respecteren.

Winkelen mag met 2

Winkelen mag maximaal met 2 personen. Deze 2 personen moeten uit dezelfde sociale bubbel komen of onder hetzelfde dak wonen.

Onderwijs

Alle jongeren tot en met het secundair onderwijs kunnen op 1 september weer naar school. Kinderen ouder dan 12 moeten een mondmasker dragen, alsook de leerkrachten. Momenteel is er voor het onderwijs een code geel van kracht. Moest dit overgaan in een code oranje, dan kan het aantal schooldagen beperkt worden voor leerlingen uit de tweede en derde graad.

Telewerk

Telewerken blijft de norm indien mogelijk.

Sporten

Sporten mag, maar er wordt een onderscheid gemaakt tussen sporten in georganiseerd verband (bij een club) of niet-georganiseerd verband (onder vrienden).

 • Sporten in georganiseerd verband:
  • met maximum 50 personen;
  • steeds onder begeleiding van een meerderjarige trainer, begeleider of toezichter.
 • Sporten in niet-georganiseerd verband:
  • Deze sportactiviteiten mogen enkel worden uitgevoerd binnen de eigen sociale bubbel en met maximum 10 personen.

Buitenlandse relaties

Je kan naar een land reizen waar je als toerist eigenlijk niet heen mag, als je een relatie hebt met een inwoner daar. Je moet wel kunnen aantonen dat het om een duurzame relatie gaat. Bovendien gelden voor zij die terugkeren, dezelfde regels wat betreft testen en quarantaine, als voor zij die terugkeren van vakantie.. 

Evenementen

Bij sportwedstrijden, congressen of culturele activiteiten mogen 200 mensen binnen, en 400 mensen buiten aanwezig zijn. Vanaf 1 september is er een uitzondering mogelijk waarbij de limieten verder kunnen opgetrokken worden als dat op een veilige manier kan. Het dragen van een mondmasker blijft verplicht.

Wil je een evenement organiseren? Dan moet de Covid Event Risk Model worden ingevuld en aan het gemeentebestuur worden bezorgd. Deze vind je hier.

Recepties en banketten

Recepties en banketten met privékarakter (bv. communiefeesten, trouwrecepties…) kunnen plaatsvinden voor personen die onder hetzelfde dak wonen met maximum vijf steeds dezelfde personen en met een maximum van 10 personen.

Receptie en banketten toegankelijk voor het publiek vallen onder dezelfde regelgeving als evenementen.

De enige uitzondering die hierop wordt gemaakt zijn ceremonies en erediensten. Hieronder verstaan we geboorte, doop, huwelijk en overlijden. Hier mogen 100 (en vanaf 1 september 200) personen aanwezig zijn.

Registratieplicht

Je laat bij het bezoek aan een horecazaak verplicht je gegevens achter. Ook bij sportlessen en in wellnesscentra dien je je te registreren.

Op vakantie?

Keer je terug naar België na een vakantie? Dan moet je minstens 48 uur voor je aankomst het “Passenger Locator Form” invullen. Dit formulier moet ook ingevuld worden door mensen die naar België reizen.

Check ook steeds het actuele reisadvies dat van kracht is.

Geef een reactie