Beslissingen Veiligheidsraad 27 juli

Verstrenging maatregelen

Vandaag kwam de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Door de stijgende cijfers besliste deze om vanaf woensdag 29 juli de maatregelen opnieuw te verstrengen.

Verstrengde maatregelen voor sociale bubbels

Sociale bubbels worden zoals verwacht verder ingeperkt. Elke gezinsbubbel mag nog maar met 5 extra personen nauw contact hebben de komende 4 weken. Hierin zijn kinderen onder de 12 jaar niet inbegrepen. Toch wordt ook hier aangeraden om de afstand zo veel mogelijk te bewaren.

Familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.

We leggen het even uit: “Je kiest met je gezin 5 vaste contacten. Dat is je bubbel, waarmee je nauwer contact mag hebben. Daarnaast mag je nog met maximum 10 personen samenkomen. Als je met deze 10 mensen wil afspreken moet je wel een mondmasker dragen en de afstandsregels kunnen respecteren. Kinderen onder de 12 jaar tellen in deze regeling niet mee.

Ook voor sportactiviteiten

Er werd gevraagd/beslist om:

  • zoveel mogelijk sportactiviteiten buiten te laten doorgaan en ook buiten de afstand van 1,5 meter te respecteren
  • Het aantal toeschouwers voor sportevenementen wordt gehalveerd. Er mogen 100 toeschouwers binnen en 200 toeschouwers buiten aanwezig zijn. Mondmaskers zijn verplicht

Ook op sportlessen en in wellnesscentra moeten vanaf woensdag 29 juli bezoekers verplicht registreren.

Evenementen

Ook het aantal aanwezige gasten op evenementen wordt fors teruggeschroefd. Momenteel is het toegelaten om 200 mensen indoor en 400 mensen outdoor op evenementen toe te laten. Dat worden nu 100 mensen indoor en 200 mensen outdoor.

Op alle evenementen worden mondmaskers verplicht.

Winkelen

Winkelen wordt ook terug ingeperkt. Je moet terug alleen naar de winkel, behalve wanneer je een minderjarige of hulpbehoevend persoon vergezeld. Je mag daar maximum 30 minuten blijven, tenzij je op voorhand een afspraak maakte. De solden gaan gewoon door.

Telewerk

Telewerken was nog steeds de norm, maar er werd minder op aangestuurd. Dat is nu wel terug het geval. Waar het kan werk je best van thuis. Eventueel kan dit in een beurtensysteem met je collega’s. Op die manier zorg je er voor dat er nooit te veel volk in dezelfde kantoorruimte zit.

Gratis ritten openbaar vervoer uitgesteld

De gratis rittenkaarten die zouden ingaan op 17 augustus worden voorlopig uitgesteld tot september. Zo voorkomen we overvolle treinen tijdens de zomermaanden en te veel mensen op bepaalde plaatsen.

Strengere regels voor Antwerpen?

Momenteel zit de Provinciale Crisiscel Antwerpen samen om te bekijken of er voor (provincie) Antwerpen nog strengere maatregelen noodzakelijk zijn. Verder communicatie hierover wordt in de loop van de avond verwacht.

Geef een reactie