Beslissingen Veiligheidsraad 23 juli

Vandaag vergaderde de Nationale Veiligheidsraad. Gezien de forse stijging van het aantal besmettingen de voorbije dagen kondigden ze vanaf zaterdag 25 juli opnieuw enkele strengere maatregelen aan.

Zes gouden regels

Premier Wilmès somde nogmaals de zes regels op die ten allen tijde van kracht blijven:

  • De hygiëneregels (zoals handen regelmatig wassen, elkaar geen hand geven, …).
  • Hou met anderen liefst buitenactiviteiten. Kan het enkel binnen? Ventileer dan voldoende.
  • Neem extra maatregelen met risicogroepen.
  • De veiligheidsafstand blijft altijd van toepassing, behalve bij kinderen jonger dan twaalf onder elkaar.
  • Met mensen uit het eigen huishouden kan je nauwer contact hebben. Dat kan ook met vijftien verschillende personen (inclusief kinderen) daarbuiten. Die groep kan per week veranderen. Die regel geldt per persoon.
  • Een groepsactiviteit mag met niet meer zijn dan vijftien mensen, kinderen inbegrepen. Dat geldt bij je thuis, buitenshuis of in restaurants.

Sociale bubbel blijft op 15

De grootte van de sociale bubbel blijft op 15 personen. Dat mogen elke week maximaal 15 verschillende personen zijn, buiten de eigen gezinsbubbel.

Registratie van reizigers

Wie vanuit het buitenland naar België terugkeert wordt verplicht een formulier in te vullen over waar hij/zij is geweest. Dit formulier is weldra ook digitaal beschikbaar. Er wordt hierin geen onderscheid gemaakt of je nu uit een groene, oranje of rode zone komt.

Kom je terug uit een gebied met code oranje of code rood? Dan moet je de maatregelen volgen die worden opgelijst op de website van FOD Buitenlandse Zaken.

Ook in het buitenland volg je best regels die in België worden opgelegd.

Mondmaskerplicht

Mondmaskers worden vanaf zaterdag 25 juli wel verplicht in de horeca. Uiteraard niet wanneer je in je contactbubbel aan tafel zit, maar wel vanaf het moment dat je opstaat voor een toiletbezoek. Ook bij het toekomen en verlaten van de zaak moet je een mondmasker dragen.

Ook op markten, kermissen en in openbare gebouwen is het dragen van een mondmasker vanaf zaterdag 25 juli verplicht.

Er komt voorlopig geen algemene mondmaskerverplichting op straat. Mondmaskers kunnen wel verplicht worden op drukke plaatsen. Lokale besturen kunnen zelf beslissen wat “een drukke plaats” is.

Mondmaskers waren al langer verplicht op het openbaar vervoer, in winkels, bioscopen, theater- en concertzalen, en musea.

Het wordt sterk aangeraden om mondmaskers overal zo veel mogelijk te dragen.

Registratieplicht

Wanneer je een bezoek brengt aan een horecazaak, zal één iemand per tafel verplicht worden om contactgegevens achter te laten. Daarmee kunnen mensen die besmet zijn makkelijker opgespoord worden. Deze gegevens moeten door de horeca-uitbaters 14 dagen bewaard worden. Deze informatie zal na 14 dagen  vernietigd worden en mag enkel gebruikt worden voor bestrijding van het virus.

Mogelijkheid tot lokale bestrijding

Steden en gemeenten kunnen zelf extra maatregelen nemen om lokale haarden beter te bestrijden. Zo kunnen ze op bepaalde plaatsen mondmaskers gaan verplichten, tot in extreme gevallen het instellen van een lokale lockdown.

Nachtwinkels vroeger dicht

Nachtwinkels moeten verplicht om 22.00 uur sluiten. Zo kunnen cafégangers niet langer na sluiting van de horeca naar de nachtwinkel gaan om nog snel een voorraad alcohol in te slaan.

Geen verdere versoepelingen

De verdere versoepelingen die normaal gezien op 1 augustus zouden ingaan, waardoor meer mensen bepaalde activiteiten zouden kunnen bijwonen, gaan niet door.

1 thought on “Beslissingen Veiligheidsraad 23 juli

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: